İletişim Hattı


0 232  239 79 19

TARİH CANLANDI


  • tarih-canlandi202013012570270


Yaşam kendi varlığını devam ettirme ve kendini aşma uğraşısıdır. İşte Anadolu’nun tarihsel ve kültürel kimliği de bu uğraşının anlamlı bir sonucudur. Tarihin ilk dönemlerinden itibaren Anadolu pek çok uygarlığın beşiği olmuştur. Bu nedenle Anadolu, Akdeniz ve Ortadoğu aydınlanma felsefesinin ilk yeşerdiği topraklar olarak hukuktan sanata, edebiyata ve mimarlığa kadar insanın tüm yaratıcılığının ana merkezi olarak kabul edilmiştir.

Tarihin ilk tapınakları bu topraklarda kurulmuş, en eski hukuksal ve toplumsal düzenlemeler bu coğrafyalarda yapılmıştır. Tek tanrılı dinler ve mitolojiler de bu topraklarda kendilerine yaşam alanı bulmuşlardır. Ayrıca en eski düşünürler ve bilim adamları da bu toprakların insanıdır.

Anadolu’nun medeniyetlerin beşiği, ve köprüsü olması binlerce yıllık tarihi ve kültürel mirası düşünüldüğünde günümüze kadar biçimsel ve kültürel formunu koruyan değerlerimize sahip çıkmak her şeyden önce insani bir sorumluluktur. Bu bilinçle ilçemizde köklü bir tarihi olan Cemevi’ne sahip çıktık.

2002 yılında Belediyemiz tarafından düzenlenmeye başlayan, Narlıdere’ye ilk yerleşen Tahtacı Türkmen Alevilerinin 1874 yılında büyük emeklerle kurdukları, inşa ettikleri, ibadetlerini yapıp, kültürlerini yaşadıkları Cemevi o günleri yaşatan, o günden bu yana kültür birikimlerini günümüze kadar taşıyıp sergileyen tarihi bir “anıt” haline getirildi.

Bugün hizmette olan 250 yıllık bir geçmişi yüreğinde saklayan Alevi Türkme Tahtacı aşiretlerinin titizlikle yaşatıp kuşaktan kuşağa aktardığı gelenekleri Tarihi Cemevinde hem anlatımsal hem de görsel olarak canlı bir şekilde görebilirsiniz.

Narlıdere’nin ayakta kalan en eski binası olan Tarihi Cemevi restore edilerek müzeye dönüştürüldü ve Narlıdere Kültürevi adıyla açıldı.


Narlıdere’de yaşayan Türkmen Tahtacı Alevileri’nin gelenek ve göreneklerinin tanıtıldığı müze yoğun ilgi görüyor.

 

Narlıdere Belediyesi tarafından öncelikle mülkiyet sorunu çözülerek çevre düzenlemesi yapılan müze, daha sonra Büyükşehir Belediyesi’nin de katkılarıyla restore edildi. 5 mayıs 2007 tarihinde ziyaretçilere açıldı. 2,5 kat ve dokuz odadan oluşan tarihi Cemevi’nde, 1800’lü yılların başlarında göçle gelerek Narlıdere’nin ilk yerleşimcileri olan Türkmen Tahtacılarının ibadet ve yaşam tarzları sergileniyor. Bölgedeki evlerden toplanan tarihi belgelerin ve yaşam tarzlarını yansıtan materyallerin yanı sıra aslına uygun olarak giydirilmiş 21 adet heykel yer alıyor.

 

Tarihi evleri SİT alanı ilan edilerek koruma altına alınan ve Narlıdere Belediyesi tarafından düzenlenen (Yukarıköy) Narlı Mahallesinde bulunan tarihi Cemevi’ni ziyarete gelenler köy meydanında soğuk ayran içip dinlenme imkanı buluyor.

 


Kültürevi, haftanın her günü 09.00-12.00 ile 13.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

 

SOSYAL MEDYA

© 2020 - Nar-Bel Narlıdere Belediyesi Katkılarıyla.